Yeni bir iş kurmak mı istiyorsunuz? Hiç girişimcilik deneyiminizolmadı mı? Nereden başlayacağınızı mı bilmiyorsunuz? Günümüz sektöründe ne tür girişimcilikler daha uygundur? İşte bu sorularınıza kısa ve açık cevaplar bulmak, bu yazımızın konusudur…
Girişimci farklı bir fikre sahip olmalıdır
Günümüzde teknolojinin gelişmesiyle girişimcilerin fikirleri de teknolojiye paralel olarak yön değiştirmelidir. Yeni iş kuracak olan girişimcilerin öncelikle günümüze ayak uyduracak bir fikre ve bu fikir doğrultusunda gerçekleştirmek istediği bir amaç seçmelidir. Firmaların rekabet gücü günümüzde ürettiği ürün veya hizmetin diğerlerinden farklılığını vurgulayabilmektir. Bu ise gerçek anlamda bir yeni bir süreç geliştirmektir. Bu bakımdan hangi alanda hangi işi ve nasıl bir yenilik yaratacağını bilen girişimci veya yenilik yaratmıyor olsa bile bu işi yapanlardan farklı olarak hizmet kalitesi nasıl yönlenecek olduğunu ortaya koyarak ilerleyen girişimciler gireceği piyasayı ve ürününü pazarlayacağı müşteri kitlesini iyi tanıyan, dolayısıyla, talebin bugün ne yönde olduğu ve gelecekte ne yönde olacağını bilen bir girişimcidir.
Ben bu işi yapmalıyım diye kafanıza oturtduğunuz bir fikir var ise iş planı ile bu fikri sabitleyiniz. İş planı sizin için amacınıza ulaşabilirliğinizin ölçütü olacaktır. Denetimi elinizde tutmuş olacaksınız.
İş Planı nedir ve iş planı hazırlamak neden önemlidir?
İş Planı, bir firmanın günümüze kadar ve gelecekteki vizyonunu ortaya koyan ve hedeflere varmak için önemli bir yol haritasıdır. İş planı yeni kurulacak firmalar için ne kadar önemli ise hali hazırda kurulmuş firmalar içinde o kadar önem taşımaktadır.
Bir bakkal dükkanından tutun ağır makineli silah üretilen bir işletme olsanız da yaptığınız işin gelecekteki boyutunu bilmek çok önemlidir. Aksi halde boşuna çaba harcıyor olabilir. Nereye gittiğinizi bilmek yolda hangi engeller olduğunu bilmek ve çözümlere yönelik çalışmak işletmeniz için hem yeni ufuklar açacaktır hem de sürdürülebilirliğinize katkı sağlayacaktır.
İş planının içeriğinden bahsedecek olursak iş fikrinizi açıkca belirttiğiniz işetmenizin misyonu ve vizyonunuz açıkca yansıttığınız, hedeflediğiniz pazarın durumunu rakiplerinizi analiz ettiğiniz ve yıllık satışlarını tahminlediğiniz bir dosyadır.
İhtiyaç duyulan sermaye miktarı belirlenmelidir
Bu aşamada ne kadar özsermayeniz varsa ve ne kadar krediye ihtiyaç duyacaksanız bunu net bir şekilde belirleyin. Günlük rutin masraflar için kısa vadeli işletme sermayesi yatırım içinse uzun vadeli yatırım kredisine ihtiyacınız olacaktır. Eğer projeniz bir yenilik (inovasyon) içeriyorsa bankaların ticari şubelerindeki yetkili birimler size yardımcı olacaktır. Devletimiz başta KOSGEB olmak üzere konuyla ilgili kurumlar eliyle girişimcilere destek çıkmaktadır.
Şirket kuruluş süreci nasıl işler?
İş planınız ve finansman ihtiyaçlarınız belli olduktan sonra, başta belirttiğim aşamaları sırasıyla gerçekleştirerek şirketinizi kurun. Bu aşamada profesyonel yardım işinizi kolaylaştıracaktır. Şirket kuruluşu belli aşamalarda tamamlanan işlemlerin sonunda gerçekleşir. Unutulmamalıdır ki her bir madde için yerine getirilmesi gereken, toplamda onlarca prosedür vardır. Bu prosedürler uğraşmanız gereken işler olmamakla birlikte sürekli değişmektedir. Dolayısıyla işi bir profesyonele bırakmanız tavsiye olunur.
Şirketin kuruluş süreci aşağıdaki şekilde özetlenebilir:
Şirket türü seçimi ve kuruluş planlaması
Burada hangi sektörde ne tür bir iş ve ne tür bir yenilik tasarladığınızı bilemediğim için genel bilgilerle iktifa edeceğim. Küçük işletmeler için, (girişimciler için başlangıç aşamasında küçük sermaye yatırımı daha makuldür) Kollektif Şirketler, Komandit Şirketler veya Limitet Şirketler tercih edilmelidir.
Türkiye'de temel şirket türleri, Limited Şirket, Anonim Şirket, Komandit Şirket ve Kolektif Şirkettir. Yabancı yatırımcılar, bu işletmelerin dışında ana şirketlerinin İrtibat Bürolarını veya Şubelerini Türkiye'de açabilirler.
Türkiye'de kimler şirket kurabilir?
Türk vatandaşların yanı sıra yabancı yatırımcılar da Türkiye'de şirket kurabilir. Türkiye dışında tescil edilmiş şirketler, kuruluşlar ve Türk vatandaşı olmayan kişilerin yanı sıra Türkiye dışında yerleşik olan Türk vatandaşları da yabancı yatırımcı sayılmaktadır.
Türkiye'de yabancıların yatırım yapmak ve şirket kurmak için ön izin alma zorunluluğu kaldırılmış ve yatırımcı tüm kuruluşlara Türk Şirketi statüsü tanınarak yerli şirketlerin tüm hak ve yükümlülükleri aynen geçerli kılınmıştır. Gerekli belgelerin tam olarak hazırlanması şartıyla Türkiye'de bir günde şirket kurulabilmektedir.
Limitet Şirket
Bir Limitet Şirket en az bir en çok 50 kişi ile kurulur. Hissedarların sorumluluğu hisseleri oranında sınırlıdır. Asgari sermaye gereksinimi 10.000 TL olup şirket halka açılamaz, hisse senetleri borsada işlem göremez.
Anonim Şirket
Anonim şirketler, en az bir veya daha fazla kişi ile kurulur. Hissedarların sorumluluğu hisseleri oranında sınırlıdır. Asgari sermaye gereksinimi 50.000 TL olup şirket halka açılabilir, hisse senetleri borsada işlem görebilir. Genel Kurul, Yönetim Kurulu ve Denetim Kurulu, Anonim şirketlerin zorunlu organlarıdır. Anonim şirketler, Türk Ticaret Kanunu dışında Sermaye Piyasası Kanunu'na da tabidir.
Komandit Şirketler
Komandit şirketlerde bazı hissedarların sorumluluğu hisselerinin oranında sınırlı olmakla birlikte bazı üyelerin sorumluluğu sınırsızdır. Tüzel kişi hissedarların sorumluluğu hisseler oranında sınırlıdır. Asgari sermaye zorunluluğu bulunmamaktadır. Hissedarların sorumluluk ve yükümlülükleri Şirket Kuruluş Sözleşmesi ile belirlenir.
Kolektif Şirketler
Kolektif şirketlerin yapısı komandit şirketlere benzemekle birlikte, Kolektif şirketlerde yalnız gerçek kişiler hissedar olabilir. Asgari sermaye gereksinimi olmayıp hissedarların sorumluluğu hisseleri oranında sınırlıdır. Hissedarların sorumluluk ve yükümlülükleri Şirket Kuruluş Sözleşmesi ile belirlenir.